Barajul de la Tărlung a fost la un pas de a se prăbuşi din cauza nivelului apelor care a crescut de 20 de ori, existând pericolul de a se revărsa peste Săcele. Autorităţile au monitorizat în permanenţă nivelul şi au decis, sâmbătă, să deschidă vanele de siguranţă, pentru a goli lacul de acumulare şi a evita o tragedie. Decizia i-a lăsat însă fără apă la robinete pe mii de braşoveni, care au fost nevoiţi să apeleze la cisternele puse la dispoziţie de autorităţi. Situaţia i-a afectat în special pe locuitorii din Noua - cartier unde de abia astăzi situaţia va reveni la normal, Răcădău şi Astra - unde probleme au avut în special cei care locuiesc în blocuri mai înalte de 4 etaje.
Barajul alimentează cu apă aproape jumătate din municipiul Braşov, iar sâmbătă, din cauza ploilor abundente, debitul apelor a crescut până la 180 metri cubi pe secundă, nivelul trecând peste cota de avarie cu un metru şi jumătate.
Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi cei ai Apelor Române nu au stat pe gânduri şi au decis deschiderea vanelor în pârâul Tărlung, pentru a deversa un volum de apă asemănător cu cel care intră în lac. Specialiştii care au luat această măsură de urgenţă au subliniat că nu au mai aplicat o astfel de metodă de 30 de ani. „Am acţionat prin golirea fundului de baraj cu 140 metri cubi pe secundă, golire maximă ce se poate executa la acest baraj”, a declarat colonelul Stelian Rechiţean, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov. La rândul lor, reprezentanţii Companiei Apa Braşov au precizat că trebuia să se apeleze la această golire controlată pentru că, în momentul în care nivelul apei ajunge la maximum, ridicarea stăvilarului este mai mult decât necesară, în condiţiile în care barajul nu este pregătit să reziste la suprasarcină.
Mâl la robinete
Dacă unii braşoveni nu au avut deloc ap