Scutul american antiracheta nu va apara toate statele NATO, a declarat, astazi, Secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer, flancul sud-estic al organizatiei - Romania, Bulgaria, Grecia si Turcia - ramanand neacoperit, relateaza AFP.
Orice scut antiracheta menit sa protejeze Europa fata de pericolul unor eventuale rachete balistice, lansate de state care nu respecta legislatia internationala, ar trebui sa apere toate statele membre NATO, a afirmat el.
Dezbaterea privind sistemul de aparare impotriva rachetelor intercontinentale, pe care Statele Unite vor sa il instaleze in Polonia si Cehia, ar trebui extinsa la nivelul NATO, a subliniat Scheffer, in urma unei reuniuni a ambasadorilor celor 26 de state membre ale Aliantei cu omologii lor din cele 27 de state ale Uniunii Europene.
"Sistemul american, in cazul in care va fi instalat, nu va acoperi tot teritoriul Aliantei (...) dar sper ca, pana la urma, va exista un acord in legatura cu protejarea sa integrala", a declarat Scheffer, in timpul unei conferinte de presa comune cu Javier Solana, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa.
Scutul pe care SUA vor sa le instaleze in Cehia si Polonia, pentru a apara teritoriul american de un eventual atac cu racheta balistica lansat din nordul Iranului, va acoperi de asemenea trei sferturi din teritoriile statelor NATO, au declarat surse din cadrul Aliantei.
Totusi, flancul sud-estic al NATO - Bulgaria, Romania, Turcia si Grecia - nu va intra in raza de acoperire a acestuia, fiind astfel necesara completarea scutului cu alte sisteme antiracheta.
"Exista mai multe motive pentru a extinde dezbaterea la nivelul NATO, fara a interveni, desigur, in discutiile aflate in desfasurare intre prietenii nostri americani si prietenii nostri polonezi si cehi", a apreciat Scheffer.
Secretarul gener