Inca din cursul anului trecut, Directia Judeteana Braila a Arhivelor Nationale ar fi trebuit sa preia arhivele de la Casa Judeteana de Pensii (CJP). Aceasta potrivit OUG nr.39/mai 2006 in care se precizeaza ca au aparut foarte multe probleme in teritoriu deoarece casele teritoriale de pensii s-au confruntat, la rindul lor, cu lipsa spatiilor de depozitare, a dotarilor corespunzatoare. In acest context, Autoritatea pentru Valorificarea Arhivelor Statului trebuie sa preia toate sau o parte din documentele aflate in arhiva societatilor comerciale la care detine cel putin 50% plus o actiune din capitalul social. Acest lucru nu s-a intimplat din cauza faptului ca nu s-au alocat fonduri si, in consecinta, reprezentantii Directiei Judetene Braila a Arhivelor Nationale spun ca nu au spatii.
Potrivit OUG nr. 39/mai 2006, depozitarea documentelor se face in spatii si in conditii corespunzatoare avizate de Arhivele Nationale sau de directiile judetene ale Arhivelor Nationale, dupa caz. Creatorii de documente sau persoanele juridice succesoare ale acestora sint obligati sa elibereze, potrivit legii, la cererea persoanelor fizice sau juridice, certificate, copii si extrase dupa documente, daca acestea se refera la drepturi care ii privesc pe solicitanti. In ciuda acestor prevederi ale actelor normative, brailenii sunt purtati pe drumuri de la o institutie la alta, fara a putea obtine vreo adeverinta referitoare la diferite sporuri sau stagii efectuate in cimpul muncii. Unii dintre ei s-au adresat organismelor de la Bucuresti, dar acestea, la rindul lor, au spus ca problema trebuie rezolvata la nivel local.
Fata de aceasta situatie de blocaj, conducerea Casei Judetene de Pensii a recunoscut ca este un moment critic pentru oameni, dar ca nu poate elibera adeverinte. "Este adevarat ca am preluat arhive de la lichidatori. In acest moment, potrivit legii, nu avem