Painea noastra cea de toate zilele va avea, in scurta vreme, alta greutate, alta consistenta, alt chip.
S-a zis cu nepretuita paine alba pentru care functionarii superiori ar fi facut orice. Amarastenii nu vor mai ravni la baghete si nici la painea alba stralucitoare din cantecele patriotice. Din marea reforma a painii scapa doar painea neagra si cea integrala. Franzelele si chiflele ies infrante din lupta cu painea otelita a inceputului de mileniu. Pentru ca s-a decis ca painea sa contina mai multe minerale, in special, fier. S-a aflat, in fine, ca traditionalele capete de franghie si alte resturi organice pe care le poti descoperi in mai fiecare dumicat nu au calitatea nutritiva a fierului. Si nici caracterul nostru nu e mai otelit daca mancam painea de acum, mult criticata de dieteticieni si de Oficiul pentru Protectia Consumatorilor, care are o lista intreaga de impuritati descoperite in coca.
Asadar, vesti bune. Dar si una proasta. Painea va deveni poate mai curata si mai sanatoasa, dar si mai scumpa. Or, cei care isi umplu cu paine cosul zilnic de cumparaturi considera ca miligramul de fier din painea lor ar deveni mai scump decat kilogramul care iese din burta cuptoarelor siderurgice. Prin urmare viata ar fi ceva mai scumpa din pricina fiarelor strecurate, la comanda ministerului, in paine.
Mai mult, decizia cu pricina a fost luata, pare-se, doar pe cai administrative, fara ca salariatii ministeriali sa-i fi intrebat pe medicii care se ocupa de nutritie daca o cantitate mai mare de fier si acid folic ne-ar face viata mai sanatoasa. Analizele, sondajele si cercetarile stiintifice in legatura cu efectul noilor compusi ai painii, spun contestatarii, nu s-au facut decat asupra copiilor prescolari, insuficient pentru a permite o concluzie care se priveasca tot restul populatiei. Mai mult chiar, sefii institutelor care se ocupa cu igiena si cal