(Foto: Saptamana Clujeana)
Randamentele bune aduse de investitiile imobiliare continua sa atraga pe piata atat persoane fizice, cat si dezvoltatori cu greutate. Dupa anuntarea a numeroase proiecte de cartiere si ansambluri rezidentiale, care vor fi lansate in urmatorii 3 ani, micii intreprinzatori in domeniu nu se lasa mai prejos si continua ofensiva.
Ofertele acestora constau in special in imobile colective, constructia pe verticala asigurandu-le o valorificare mai buna a terenului.
"Dupa ce ofertele de imobile colective noi au scazut la sfarsitul verii trecute - investitorii mici fiind intimidati de hotararea adoptata de Consiliul Local ce impune noi reguli constructiilor colective, prin diminuarea numarului de apartamente -, anul acesta a debutat cu revigorarea ofertelor pe acest segment”, spune consultantul imobiliar Catalin Borsan, reprezentant Welt Imobiliare.
Maximizarea profitului ii determina pe unii investitorii sa realizeze proiecte care incalca in mod constient normele urbanistice ale zonei, intrand astfel in conflict cu autoritatile si vecinii.
Pe de alta parte, nici vecinii nu sunt prea receptivi fata de perspectiva construirii unor imobile in zona in care locuiesc, incercand mai mult sau mai putin justificat sa puna piedici, prin depunerea de somatii si plangeri la Primarie. Pana la analizarea situatiei, Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si de Urbanism amana avansarea proiectului, cu zile, saptamani sau chiar luni.
Aceste amanari ii costa uneori scump pe micii investitori care se lupta sa puna pe picioare o afacere imobiliara, in conditiile in care au contractat credite bancare sau, in cel mai bun caz, au incasat deja avansuri de la clienti.
Orientare spre lux
Chiar si ofertele d