(Foto: Replica de Constanta)
Isi bat cuie in cap, isi taie tendoanele sau inghit diverse obiecte. Sunt doar cateva dintre praticile la care recurg detinutii pentru a protesta, in momentul in care se considera victimele unei nedreptati. In prezent, singurul mod in care pot reactiona, la randul lor, reprezentantii penitenciarelor este sa aiba grija sa le fie oblojite ranile si sa le ofere consiliere psihologica.
Metoda actuala nu pare sa dea rezultate insa, ci din contra, numarul detinutilor care ajung sa se auto-mutileze este in crestere. Drept pentru care, printre angajatii din domeniu se zvoneste ca autoritatile planuiesc noi reglementari prin care sa-i determine pe condamnatii pe pedepse privative de libertate sa-si mai tortureze propriile corpuri.
Ei vor fi pusi sa suporte din propriile buzunare costurile zilelor de spitalizare, necesare pentru vindecarea ranilor auto-provocate. Pentru medicii din cadrul Spitalului Penitenciarului de Maxima Siguranta „Poarta Alba”, ca si pentru cadrele medicale din Spitalul Judetean Constanta, consultarea detinutilor care isi bat cuie sau suruburi in cap a devenit deja o obisnuita.
Nu trece o luna fara ca un detinut sa nu fie transportat in mare secret la Constanta, unde este supus unei interventii chirurgicale, pentru a-i fi scoase cuiele. Metodele pentru care condamnatii recurg la aceste gesturi extreme sunt dintre cele mai diverse.
Fie au probleme psihice, fie se considera victimele vreunei nedreptati venite din partea functionarilor penitenciarului sau a familiei, ori, pur si simplu, vor sa atraga atentia asupra lor.
Oricare ar fi insa motivatia auto-mutilarii, realitatea este ca fenomenul a inceput sa ia amploare, si odata cu el, au inceput sa creasca si costurile suportate de Administratia Nationala a Penit