(Foto: Monitorul de Sibiu)
Sibienii mai trebuie sa indure aerul poluat, care poate produce cancer, si mirosul neplacut degajat de incineratorul din curtea Spitalului Clinic Judetean (SCJ), pina la sfirsitul anului viitor.
N-a mai primit autorizatie de mediu, insa functioneaza pe baza unui act obtinut la Bruxelles, prin care beneficiaza de o perioada de tranzitie pina in decembrie 2008. In prezent, la incinerator se ard, zilnic, peste 800 de kilograme de deseuri medicale.
Lipsa de bani
Managerul SCJ, medicul Minerva Boitan spune ca este nevoie de bani pentru a putea neutraliza toate deseurile din spital, iar, in prezent, spitalul nu-si permite arderea tuturor deseurilor in mod ecologic. Un prim pas a fost facut la sectia de Neurologie, unde a fost achizitionat un aparat pentru neutralizarea deseurilor.
Medicul sef spune ca aparatul de la neurologie a fost achizitionat printr-un program al Ministerului Sanatatii. Pe viitor, se spera achizitionarea unui incinerator ecologic din bani proprii.
In afara localitatii
Legea europeana spune ca incineratoarele, chiar daca sint ecologice, trebuie sa functioneze la o distanta de cel putin 500 de metri de la ultima casa. Pentru ca Sibiul sa aiba un crematoriu ecologic este nevoie, in primul rind, de un spatiu in afara municipiului. In cazul in care nu se vor gasi variante pentru un crematoriu ecologic, incinerarea rezidurilor rezultate din actele medicale din Sibiu vor lua drumul Clujului, unde exista un incinerator ecologic.
Investitia pentru un crematoriu ecologic in Sibiu, in functie de capacitatea de care va dispune, va costa aproximativ 200.000 de euro. „Cel mai aproape este la Cluj, iar pretul pentru un kilogram de deseuri este de 2,15 euro. E mai avantajos pe