Sindicatul Liber de la societatea IAR Ghimbav a înregistrat, ieri, deschiderea conflictului de muncă la Direcţia de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie Braşov. Conducerea direcţiei va trebui să cheme sindicatul, în termen de şapte zile, la mediere. Sindicaliştii de la uzina de elicoptere au decis să intre în grevă japoneză până la finalizarea discuţiilor, urmând să nu mai efectueze ore suplimentare. Abia după ce se vor purta discuţiile cu reprezentanţii Direcţiei de Muncă se va şti dacă IAR-ul va declara sau nu greva generală.
Conflictul de muncă a izbucnit în momentul în care se negocia noul contract colectiv de muncă. Sindicaliştii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că administraţia societăţii nu a dorit să majoreze salariile angajaţilor cu 30%, ci doar cu 15% în trei etape, mai ales că societatea a obţinut un profit, potrivit liderilor sindicali, de aproape patru milioane de euro. Totodată, sindicatul a solicitat şi modificarea numărului de salarii compensatorii care se acordă către cei care urmează să fie disponibilizaţi de viitorul proprietar al companiei. IAR Ghimbav se află în plin proces de privatizare, concernul Eurocopter având discuţii avansate cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru preluarea societăţii braşovene. Sindicaliştii au solicitat acordarea a 20 de salarii medii nete pentru angajaţii cu vârsta până în 35 de ani, 30 de salarii medii nete pentru angajaţii cu vârste între 35 şi 45 de ani, în timp ce angajaţii cu vârste peste 45 de ani ar urma să primească, potrivit solicitărilor sindicatului, 40 de salarii medii nete.
Directorul societăţii, Ioan Georgescu, a declarat, recent, că administraţia companiei nu poate lua decizii în ceea ce priveşte acordarea unui număr de salarii compensatorii, având în vedere că Eurocopter a cumpărat caietul de sarcini în care se specifica la capitolul social acordarea unui n