Creditele cu dobanda introductorie pot pune clientii in postura de a-si pierde locuinta daca nu vor putea suporta costul creditelor imobiliare dupa perioada promotionala. Rata lunara la creditele cu dobanda fixa pe 1-2 ani ar putea creste.
cu pana la 50%, iar bancile nu tin cont de acest aspect atunci cand analizeaza capacitatea de rambursare a clientilor.
Odata cu cresterea competitiei, bancile se intrec in a reduce dobanzile la credite. In dorinta de a afisa dobanzi cat mai scazute, unele institutii au ocolit regulile de fair-play, propunand clientilor dobanzi introductorii.
Acestea sunt valabile doar pe o scurta perioada de timp dupa acordarea creditelor, dupa care costurile se majoreaza, de multe ori semnificativ.
In cazul creditelor de nevoi personale, dobanda este valabila timp de 3 sau 6 luni, iar la creditele pentru locuinte, dobanda este fixa pe un interval cuprins intre un an si cinci ani. In ambele cazuri insa costurile anuntate initial sunt valabile pe o perioada mult mai mica decat durata normala de contractare a acestor credite.
Astfel, clientii sunt atrasi cu dobanzi mici, iar apoi sunt taxati suplimentar. Si mai grav este ca bancile nu explica solicitantilor de credite modul in care dobanzile se vor modifica pe parcursul contractelor.
Federal Reserve semnaleaza riscurile
De curand, banca centrala a Statelor Unite a sesizat riscul deosebit de mare la care aceste produse expun clientii si a luat o serie de masuri pentru a proteja persoanele fizice. „Consumatorii nu inteleg riscurile si consecintele obtinerii anumitor produse ipotecare“, afirma Federal Reserve, referindu-se la imprumuturile cu dobanda introductorie.
Acest aspect este cu atat mai important in Romania, unde clientii nu beneficiaza nici pe departe de acelasi grad de protectie ca in Statele Unite. Practic, nu ex