Desi Comisia Europeana a declansat o procedura care se poate finaliza cu chemarea Romaniei in fata Curtii Europene de Justitie, din cauza discriminarii pe care o introduce taxa de prima inmatriculare, premierul Calin Popescu Tariceanu nu da inapoi. Acesta a reiterat ideea ca Romania nu va renunta la taxa. "Daca nu le convine titulatura, o sa-i spunem taxa pentru o Romanie curata sau pentru pastrarea slujbelor", a declarat premierul.
Pozitia lui Tariceanu a devenit ieri taioasa la adresa UE. "Putem avea interesele noastre pentru care sa luptam si pe care sa le promovam. Trebuie sa avem curajul de a contrazice UE daca interesele noastre sunt altele", a declarat premierul, citat de Mediafax. Tariceanu a mai adaugat ca Romania este stat membru cu drepturi depline si ca nu trebuie sa fie "un elev cuminte", care sa cedeze la "prima incruntare" a Uniunii.
Tot ieri, purtatorul de cuvant al Directiei Generale de Taxe si Uniune Vamala a CE, Maria Asimakopoulos, a declarat la Europa FM ca UE nu cere neaparat eliminarea taxei, ci conformarea acesteia unor reguli ale Uniunii. "Aceste taxe trebuie sa indeplineasca doua conditii. Sa nu fie discriminatorii, adica nu poti avea taxe de inmatriculare mai mari pentru masinile venite din alte tari membre... A doua conditie, taxa de inmatriculare trebuie sa fie proportionala cu vechimea masinii. Daca masina este veche, trebuie sa iei in considerare deprecierea valorii masinii", a declarat Asimakopoulos.
Vicepresedintele companiei Dacia, Constantin Stroe, a anuntat si el ca este gata sa vina cu o solutie in rezolvarea conflictului Romania-UE pe tema taxei. Totusi, Stroe s-a abtinut sa dezvaluie solutia-minune, sfarsind prin a expune un punct de vedere similar cu cel al Comisiei Europene, expus de Maria Asimakopoulos. "Nu cred ca premierul Tariceanu va intra in razboi cu UE, dar nici nu cred ca vrea sa afecteze o industrie au