Curtea Constitutionala arata in motivarea de astazi, a deciziei sale din 21 februarie 2007, prin care a hotarat ca prevederile din Regulamentul Senatului sunt constitutionale, ca nici Constitutia si nici o alta lege nu prevede incetarea functiei de membru al Guvernului prin revocarea obligatorie pe baza unei motiuni simple, intrucat aceasta este un act juridic care nu produce un astfel de efect.
Cu unanimitate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat ca prevederile art.157 alin.(2) din Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotararea Senatului Romaniei nr. 28 din 24 octombrie 2005, sunt constitutionale in masura in care adoptarea unei motiuni simple de catre Senat nu il obliga pe primul-ministru sa propuna revocarea unui membru al Guvernului a carui activitate a facut obiectul motiunii.
"Curtea mai sustine ca in sistemul constitutional al Romaniei, ca si in majoritatea celorlalte tari, controlul parlamentar, in general, este fara sanctiune si ca motiunea simpla are, insa, efecte in plan politic, marcand o victorie a fortelor politice care au initiat-o si sustinut-o, cu un ecou in opinia publica", se arata in motivare.
Totusi, Curtea Constitutionala spune ca "lipsa unui asemenea efect juridic a motiunii simple nu atrage consecinta anihilarii efectelor sale politice, deoarece, in situatia in care Executivul ignora motiunea simpla, cele doua Camere ale Parlamentului au posibilitatea sa recurga, daca se impune, la motiunea de cenzura".
Curtea subliniaza ca unica exceptie cand controlul parlamentar are si sanctiune este cea in care acest control se exercita prin motiunea de cenzura, a carei adoptare are ca finalitate demiterea Guvernului.
In ce priveste, insa, revocarea unui membru al Guvernului, in caz de remaniere guvernamentala, Curtea retine ca, potrivit prevederilor art.85 alin.(2) din Constitutie, ac