Primarii prahoveni din localitatile mici sunt nemultumiti de modul de repartizare al fondurilor de la bugetul de stat. „Fiind o comuna cu populatie redusa si fara prea multe terenuri, banii nu ne ajung decat de salarii. Suntem restanti la acordarea venitului minim garantat pentru ca formula de calcul nu este convenabila pentru noi.
Era mai bine cand banii se dadeau prin Consiliul judetean, unde se stia cu exactitate care sunt nevoile fiecarei localitati in parte”, regreta vechiul sistem primarul comunei Bertea, Ion Lupu.
Primarul comunei Jugureni, Lucica Boloaga s-a declarat chiar disperata fata de situatia existenta: „Nu stiu cum ne vom descurca fara bani din afara, pentru ca la noi bugetul este mic, oamenii sunt saraci. Chiar am fost zilele trecute la Directia de Finanate si va spun sincer, ca sunt ingrijorata gandindu-ma cu ce bani vom plati cei 7 asistenti ai persoanelor cu handicap.
Cat despre salarii la Primarie si alte cheltuieli... situatia este de-a dreptul disperata. In ceea ce priveste investitorii, nici resursele nu prea ne ajuta. Avem doar o zona cu calcar unde s-ar putea face o exploatare. Dar nici pentru asta nu s-a interesat nimeni”.
Primarul din Talea, Toader Mihail nu avea habar ca potrivit noilor reglementari nu-i mai da nici macar Directia de Finante cota de echilibrare daca nu dovedeste ca poate atrage fonduri de undeva. „Veniturile noastre proprii pe un an au fost de 1 miliard de lei vechi. Dar dupa ce vom baga si gazele speram ca se vor inmulti si investitorii.
Avem acum statia de imbuteliere de apa plata, si dorinta cuiva de a cumpara mult teren. Poate va construi ceva pe el”. De partea cealalta, directorul executiv al Directiei de Finante Prahova, Marian Fatu, sustine ca alocarea fondurilor se face dupa o formula exacta, lipsita