CNE a organizat licitatia pentru achizitionarea de motorina si lichid usor tip CLU la sfarsitul anului 2005. Potrivit surselor noastre, caietul de sarcini ar fi fost facut
special pentru ca firma "Eco Petroleum" sa o castige. Nu au participat decat doua firme. A fost selectata "Eco Petroleum" pentru ca pretul oferit ar fi fost mai mic. Contractul a fost incheiat pe o perioada de timp de trei ani, desi cutuma pentru contractele de acest tip este de un an, tocmai pentru obtinerea unui pret mai bun.
Mai mult, Nuclearelectrica nu a tinut cont de faptul ca aceasta societate avea suspendat certificatul de antrepozit fiscal inca din 2005. Tot in 2005, in urma unor plangeri, "Eco Petroleum" a fost amendata pentru poluarea unui cartier, ne-a declarat seful Garzii de Mediu Constanta.
si asta deoarece firma a montat "minirafinaria" chiar intr-un cartier de blocuri, fara sa tina cont de normele europene legate de poluare.
Pielea ursului din padure face 5 milioane de euro
Surse din cadrul CNE au declarat pentru "Romania libera" ca, la data desfasurarii licitatiei si incheierii contractului, "Eco Petroleum" nu era producator legal de motorina, iar in ultima perioada nu mai receptionase deseuri petroliere pentru asigurarea functionarii "microrafinariei".
Mai exact, firma livra combustibil usor tip III si motorina tip euro fara a fie producator al acestor produse. Potrivit autorizatiei de mediu emise de Agentia de Mediu Constanta in 2002, "Eco Petroleum" avea dreptul sa produca doar combustibil lichid greu tip pacura, nicidecum CLU sau motorina.
Sursele citate ne-au mai spus ca in caietul de sarcini al licitatiei se prevedea expres obligativitatea de a dovedi calitatea de producator al acestor tipuri de combustibil.
Adrian Manole, directorul Agentiei de Mediu Constanta, sustine ca firma decl