» Casele in care au trait personalitati ca I.L. Caragiale, Cella Delavrancea sau Radu Petrescu sunt acum restaurante sau baruri.
» Desi localurile din impunatoarele case restaurate au succes, numele scriitorilor care le-au locuit nu contribuie cu nimic.
» Locuinta Cellei Delavrancea nu are nici macar o placuta comemorativa, transforman-du-se "firesc" in restaurant chinezesc.
Multe din personalitatile culturale ale secolului trecut care au locuit in Bucuresti au facut parte din burghezia autohtona si au locuit in case generoase in centrul orasului. Dintre cei care nu s-au nascut in familii instarite, destui au ajuns sa locuiasca cel putin o perioada in astfel de case, fie ca studenti, in camarute modeste, fie la maturitate, in urma consacrarii.
Cateva astfel de locuinte ale personalitatilor de odinioara exista inca in centrul Bucurestiului, devenite case memoriale sau sedii de fundatii. Altele si-au pierdut memoria culturala si sunt acum locuinte private, sedii de firme sau localuri publice – restaurante si baruri. Pentru cei mai multi bucuresteni, locuitorii cartierelor-dormitor ca Pantelimon sau Drumul Taberei, centrul vechi al orasului exercita o fascinatie aparte, fiind redescoperit de scriitori si de tinerii artisti interesati de urbanism, in paralel cu lenta reconstructie in curs de realizare. Publicul larg a devenit de asemenea sensibil la farmecul discret al vechii bunastari, motiv pentru care casele din centrul orasului sunt ideale ca locatii pentru restaurante si baruri. Ce nu a descoperit inca noua clasa de mijloc este plusul de semnificatie atunci cand casa a apartinut unei personalitati. Din acest motiv, nici proprietarii business-urilor nu sunt tentati sa acorde prea multa importanta memoriei culturale a locului.
Casa Cellei Delavrancea a devenit restaurant chinezesc
Un exemplu de acest