Sarea iodată va fi utilizată obligatoriu începând cu data de 28 martie la fabricarea produselor de patiserie, în condiţiile în care era deja utilizată pentru panificaţie cu scopul de a suplimenta aportul de iod din alimentaţia românilor.
Obligativitatea folosirii sării iodate în fabricarea produselor de patiserie a fost decisă prin Hotărâre de Guvern, deoarece s-a constatat deficitul acestei substanţe din alimentaţia românilor. Hotărârea de Guvern care va intra miercuri în vigoare, modifică şi completează hotărârea de Guvern 568 din 2002, privind iodarea universală a sării destinate consumului uman, hranei pentru animale şi utilizării în industria alimentară. Actul normativ modifică şi cantitatea de iod pe care trebuie să o conţină sarea iodată: 30 mg/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiu /kg de sare, sau 39,2 mg iodură de potasiu / kg de sare. Limita minimă de iod este de 25 mg / kg de sare, iar cea maximă de 40 mg iod / kg de sare. În plus, nerespectarea regulilor legate de transportul, depozitarea şi comercializarea sării iodate, precum şi nerespectarea normelor legate de utilizarea sării iodate de către producătorii de alimente şi produse de panificaţie se sancţionează cu amenzi de la o mie la zece mii de lei. (NewsIn)
Profesorul Constantin Dumitrache de la Institutul C.I. Parhon a explicat faptul că 30 la sută din populaţia României are carenţă de iod şi că prevenţia acestei boli se poate face prin consumul de sare iodată. Carenţa de iod poate provoca forme severe de guşă, afecţiune ce provoacă tulburări neuropsihice.
Sarea iodată va fi utilizată obligatoriu începând cu data de 28 martie la fabricarea produselor de patiserie, în condiţiile în care era deja utilizată pentru panificaţie cu scopul de a suplimenta aportul de iod din alimentaţia românilor.
Obligativitatea folosirii sării iodate în fabricarea produselor de patiserie