(Foto: Republicanul)
Un stafilococ auriu a ucis, in urma cu trei ani, zeci de bebelusi la Maternitatea din Ploiesti. Oficialii Ministerului Sanatatii au decapitat conduceri (de spital si de sectii). S-au plimbat cateva mopuri prin sectii, s-au penalizat la salarii cateva asistente si viata a reintrat in normal. De atunci, situatia nu s-a schimbat foarte mult.
Stafilococii se plimba nestingheriti prin sectiile de spital, pentru ca sunt foarte greu de depistat. Daca stafilococul nu omoara pe nimeni, infectia este... inexistenta.
Sanatate cu riscuri
Pacientii internati in spitalele prahovene risca in orice moment sa se imbolnaveasca si mai rau. Si asta pentru ca in unele sectii conditiile igienico-sanitare precare dezvolta diversi virusi, unii dintre ei atat de periculosi incat pot provoca decesul organismelor si asa sensibile din cauza bolii.
“Anul trecut, in Prahova s-au inregistrat 17 infectii intraspitalicesti”, spune seful Compartimentului Epidemiologie din Autoritatea de Sanatate Publica Prahova, dr. Decebal Dan. Cele mai multe (opt - n.r.) au fost la sectiile de anestezie-terapie intensiva. Pe locul secund, cu cinci cazuri, s-a aflat sectia de nou-nascuti a Spitalului de Obstetrica-Giecologie din Ploiesti.
Situatia este cu atat mai grava cu cat in urma cu numai trei ani, peste 30 de bebelusi au murit, la Ploiesti, din cauza infectiilor intraspitalicesti (nosocomiale). Din cate se pare, procedurile care trebuie efectuate in astfel de cazuri ii determina pe directorii de spitale sa nu declare infectia si sa stearga rapid “urmele”.
Astfel, daca in spitalele din Franta, SUA si Anglia, rata aparitiei infectiilor intraspitalicesti este 5-7%, in vreme ce in Prahova au fost semnalate, intr-un an intreg, numai 17 cazuri. Marile spi