Guvernul a decis reintroducerea sistemului de plata a taxei pe valoarea adaugata aferenta importurilor din statele non-UE la organele vamale. Aceasta masura va fi aplicata incepand cu 15 aprilie 2007 si pana la finele lui 2008.
Decizia Guvernului este motivata de cresterea evaziunii fiscale, crestere care s-a accentuat de cand a fost eliminat sistemul de plata la vama a TVA pentru importurile din statele non-UE. Primita cu circumspectie de piata, aceasta masura este criticata de catre ANEIR, una dintre marile asociatii patronale, care o considera o noua balba din partea Guvernului.
Mai mult chiar, rezolvarea acestor probleme s-ar realiza prin demisia Ministrului de Finante, afirma Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
O alta masura propusa de Ministerul Finantelor este introducerea garantarii in vama a taxei pe valoarea adaugata, pana la prezentarea dovezii ca bunurile au fost livrate intr-un alt stat membru, adica pana marfurile ies din tara.
Metoda taxarii inverse
Pe scurt, masura anuntata miercuri inseamna ca persoanele economice vor plati TVA-ul la marfurile importate in momentul in care sunt cu ele la vama. Astfel au decurs lucrurile pana la 1 ianuarie 2007. De la 1 ianuarie se aplica „metoda taxarii inverse”, care insemna ca TVA-ul se platea pe masurile ce marfurile importate erau vandute.
„O noua balba a autoritatilor care au schimbat Coduil Fiscal de doua ori in decurs de doar doua luni. Reintroducerea platii TVA-ului in vama afecteaza cumparatorul si unitatile de productie. Se ajunge la un blocaj financiar pentru ca autoritatile restituie TVA-ul in minim patru luni, iar in timpul asta importatorii platesc dobanzi zilnice.
De fapt, au deficit de bani la buget si cauta diferite metode de a face rost de bani. Exista o si