In ipostaza romaneasca, forumul se indeparteaza de ilustra traditie romana, in care era spatiul treburilor (cu adevarat) publice, pentru a se transforma intr-un simplu stadion dominat cu huiduieli. Democratia noastra se dizolva intr-o doxocratie in care opinia publica este pulverizata intr-un haos al umorilor private. De un an-doi, principalele ziare din Romania, inclusiv acesta pe care tocmai il cititi, au inclus pe editiile on-line forumuri prin intermediul carora cititorii isi pot exprima opiniile fata de materialele publicate (si nu numai). Decizia exprima, pesemne, intentia mass-mediei scrise de a verifica feed-back-ul cititorilor si, totodata, de a extinde si fideliza, prin joc interactiv, publicul cititor.
Este ceva rau in asta? La prima vedere, nu. La urma urmei, nimic nu pare mai firesc, in era comunicarii si a democratiei, decit a transforma presa dintr-un instrument monologal intr-un mediu dialogal. Forumul, prin accesibilitatea sa si prin sansele egale la exprimare pe care le ofera cititorilor, pare a fi ilustrarea unei utopii democratice bazate pe exprimarea neingradita a oricui.
Personal, admit ca, daca exista un efect benefic al forumurilor, acela este ca pune ziaristul in fata posibilitatilor de lectura - e drept, citeva - ridicate de propriul text. Daca ziaristul isi imagina ca mesajul, odata emis, este receptat automat si conform intentiei sale de comunicare la fel de catre toti receptorii (aceasta este "teoria glontului magic", din copilaria studiilor asupra comunicarii), el afla cu aceasta ocazie ca pina si un text simplu, scris limpede, naste interpretari dintre cele mai diferite si nebanuite, in functie de profilul receptorului si de mediul in care se afla acesta. Forumul ofera un extraordinar spectacol al diversitatii umane, mergind de la intrupari ale intelepciunii pina la ipostaze ale dementei. Din acest punct de vedere, forumul il