Statutul de tara neutra al Republicii Moldova este cel mai important element al unei reglementari de durata a conflictului transnistrean, afirma Ministerul de Externe al Federatiei Ruse, in sinteza politicii externe publicata pe site-ul oficial, relateaza BASA-press.
Documentul - care trece in revista relatiile Rusiei cu organismele internationale, statele din UE, Africa, America si CSI - face doua referiri la Republica Moldova in contextul crizei transnistrene. Rusia se angajeaza sa sustina in continuare reglementarea politica a conflictului, in baza elaborarii unui statut special si sigur pentru regiune si cu respectarea integritatii teritoriale a Republicii Molodova. Documentul afirma ca, la negocierile privind Transnistria, Rusia va sustine pastrarea mecanismelor de mentinere a stabilitatii in regiune, inclusiv a trupelor de mentinere a pacii.
Conform sintezei, toate conflictele trebuie rezolvate prin acceptul partilor, indiferent daca este vorba despre Kosovo, Cipru, Caucaz sau Transnistria. Rusia pledeaza pentru rezolvarea conflictelor prin implicare si nu prin izolarea statelor cu probleme, apreciind ca numai astfel de reglementari pot fi de durata, iar incercarile de impunere din exterior a unor solutii compromit dreptul international si destabilizeaza relatiile internationale. Potrivit aceluiasi document, autoritatile de la Moscova se declara si impotriva utilizarii fortei in reglementarea conflictelor.
Diplomatia rusa sustine si urmarirea dezarmarii si a relatiilor intre statele aflate in conflict. "In general, este nevoie de utilizarea elementelor pozitive din experienta Razboiului rece, asa cum este politica de coexistenta pasnica", afirma documentul.
Rusia mai anunta ca nu va adera la "ultimatumuri" care ar crea noi crize in Balcani si ar compromite autoritatea Consiliului de Securitate al ONU si apreciaza ca decl