Demnitarii statului roman nu vor mai avea nevoie de certificate ORNISS pentru accesul la informatii secrete, scapand in acest fel de verificarile efectuate de serviciile secrete.
Deputatii au adoptat ieri propunerea legislativa care prevede ca presedintele, premierul, ministrii si parlamentarii au acces la informatii clasificate fara a avea nevoie de certificat ORNISS. Propunerea initiata de actualul presedinte al Comisiei de aparare a Camerei Deputatilor, democratul Costica Canacheu, a fost aprobata cu 203 voturi pentru si 10 abtineri, fara nici un fel de dezbateri.
Demnitarii mentionati vor trebui totusi sa treaca printr-o procedura de verificare interna a institutiilor din care fac parte, proceduri avizate de ORNISS. De asemenea, demnitarii respectivi vor putea avea acces doar la informatiile clasificate care fac parte din domeniile in care au atributii specifice functiei. Presedintele, premierul, ministrii si parlamentarii vor putea avea acces la informatii clasificate numai dupa ce au semnat un angajament scris de pastrare a secretului informatiei. Certificatul ORNISS a fost introdus o data cu adoptarea legii privind protectia informatiilor clasificate, la insistentele NATO, inainte ca Romania sa devina membra a Pactului Nord-Atlantic. La vremea respectiva, demnitarii care lucreaza cu informatii clasificate au trebuit sa completeze o serie de formulare, care au fost verificate de serviciile secrete. Parlamentarii trebuiau sa declare daca au datorii, amante, au avut probleme cu alcoolul sau drogurile, daca au fost vreodata contactati de servicii secrete, daca au colaborat cu Securitatea ca politie politica. Totusi, verificarile ORNISS au generat controverse dupa ce, in 2003, deputatul PSD Ristea Priboi a primit un astfel de certificat.
Modificarea adusa Legii protectiei informatiilor clasificate a fost adoptata si de Senat, in noiembrie 2006.