(Foto: Gazeta de Maramures)
Termene depasite, posibilitatea activarii procedurii de infrigement si implicit a amendarii cu 100.000 de euro pentru fiecare zi de intarziere, solutii care impun derogari de la directivele europene. Pe scurt, povestea iazului de decantare Bozanta, pe care, teoretic, nu ar mai fi trebuit sa se depoziteze deseuri de la finele anului trecut. Practic...
Din cauza nerespectarii angajamentelor de mediu, Romania poate fi amendata de Comisia Europeana cu 100.000 de euro pentru fiecare zi de depasire a termenelor stabilite. Procedura poarta denumirea de infrigement si poate fi fi activata din varii motive. Unul dintre ele ar putea fi si Iazul de decantare Bozanta.
Concret, potrivit unei hotarari de Guvern (HG 349/2005) care implementeaza directiva europeana privind depozitarea deseurilor, pe acest iaz trebuia sistata depozitarea la 31 decembrie 2006.
Cum la acea data activitatea Remin era in “stand-by”, in iazul Bozanta nu mai era depozitat steril, in schimb, intrau ape de mina, namoluri de la toate statiile de epurare a apelor miniere, aflate in administrarea Conversmin, si namolul de la statia de epurare a Baii Mari. Intr-un final “glorios”, Conversmin se pare ca s-a conformat hotararii de Guvern.
In schimb, Remin continua sa deverseze apele de mina in iaz, iar S.C Vital S.A continua sa depoziteze namolul de la statia de epurare, in baza unui contract cu Remin. Cum situatia e subreda, s-au cautat solutii care sa impace si “capra si varza”, cum ar veni. Adica sa rezolve si problema depozitarii deseurilor, dar sa respecte si directivele europene.
Potrivit unui studiu, iazul ar fi in siguranta doar daca s-ar mai depozita inca 800.000 de tone de steril. Numai ca, legal, solutia gasita de experti nu poate fi aplicata. Deocamdata. De