Sulfina Barbu, ministrul mediului Programul Operational Sectorial de Mediu, care este de asteptat sa fie aprobat de catre Comisia Europeana in luna iunie, prevede sase mari capitole, denumite axe prioritare, prin care se vor cheltui banii primiti de la Uniunea Europeana prin fondurile str
In total este vorba despre circa 4,5 miliarde de euro de la UE, la care se adauga inca un miliard de euro contributia statului, care urmeaza sa fie investiti pentru imbunatatirea conditiilor de mediu.
Cea mai importanta axa prioritara, care are acces la fonduri de aproape 3,3 miliarde de euro, este cea legata de extinderea retelei de apa si canal, la nivelul asezarilor urbane. Urmeaza cea legata de gestionarea deseurilor, cu 1,17 miliarde de euro, si programul de imbunatatire a sistemelor municipale de termoficare in zonele prioritare.
In cazul dezvoltarii de proiecte viabile de mediu responsabilitatea este asumata de administratiile locale.
"In cazul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, cand vorbim despre beneficiari finali ne referim numai la autoritatile locale. Ele sunt cele care administreaza alimentarea cu apa, canalizarea sau gestionarea deseurilor", a declarat Sulfina Barbu, ministrul mediului.
Problema absorbtiei fondurilor este de fapt una de mobilizare generala a administratiilor locale, care trebuie sa-si formeze sau sa angajeze persoane specializate pe obtinerea de fonduri europene. MMGA a anuntat ca cele 5,5 miliarde de euro disponibile pana in 2013 sunt deja acoperite de proiecte, in diverse stadii de finalizare, in valoare totala de circa 3,5 miliarde de euro. Ministerul a pregatit un portofoliu cat mai bogat, cu cateva luni inainte de a primi acceptul Comisiei Europene (CE) prin aprobarea POS-ului, pentru ca dupa aprobarea oficiala sa poata scoate la licitatie proiectele, urmand ca in acelasi timp ele sa f