Proiectul-pilot de reabilitare a infrastructurii de baza a Centrului istoric din Bucuresti a starnit multe controverse, atat din partea investitorilor din zona, din partea primariei municipale, cat si din partea presei.
Cei 9,5 mil. de euro pusi la bataie de Primaria Municipiului Bucuresti, din care 8,5 mil. euro printr-o finantare BERD, au ca scop refacerea canalizarii si infrastructurii rutiere din zona pilot a centrului istoric, delimitata de Calea Victoriei, bd. I.C. Bratianu, Splaiul Independentei si bd. Regina Elisabeta.
Dincolo de povestile despre roboteii care vor face treaba muncitorilor, de circulatia blocata aproape total si de afacerile din ce in ce mai putin profitabile din aceasta zona, proiectul ramane unul foarte important si foarte dificil.
"Primaria trebuia sa faca ceva si singura parte a proiectului general care putea fi facuta era strada. De aceea a adoptat aceasta pozitie, pentru a incuraja proprietarii din zona sa investeasca in propriile imobile", a declarat Bogdan Mocanu, director Sedesa Construccion, compania care se ocupa de lucrarile de refacere a infrastructurii de baza. Dupa cum explica el, metoda aleasa de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) este opusa celei folosite in situatii similare de administratiile altor orase sau de constructori. "In mod normal mai intai se refac cladirile pentru a evita traficul cu masini de mare tonaj, dupa care urmeaza partea de infrastructura", explica Mocanu. Acest lucru insa nu ar fi fost posibil pentru ca ar fi insemnat o asteptare de cativa ani poate, pana la rezolvarea situatiei legale a spatiilor locative din zona.
Daca 42% dintre cladirile din Centrul istoric sunt in proprietate privata si 24% se afla in administrarea primariei, situatia celorlalte imobile este incerta din punct de vedere juridic. La acest lucru se adauga lipsa unei strategii din partea primar