De la inceputul acestui an, reglementarile aparute in medicina primara dau posibilitatea medicilor de familie sa-si vinda cabinetele cu tot cu lista de pacienti inscrisi. Bineinteles, unui alt medic.
Conform legii, "noul titular va aduce la cunostinta autoritatilor de sanatate publica teritoriale, caselor de asigurari de sanatate, respectiv pacientilor, preluarea praxisului". Pina in prezent, nu s-a inregistrat un astfel de caz in Sibiu.
Medici "afaceristi"
Printr-un ordin al ministrului Sanatatii, cei peste 250 de medici de familie din Sibiu au libertatea de a vinde sau lasa mostenire afacerea, indiferent daca sint proprietarii cabinetului in care isi desfasoara activitatea, ori au drept de folosinta, adica un contract de concesionare.
Cel care cumpara sau mosteneste afacerea va prelua forma de detinere a spatiului, dotarea lui, precum si lista de asigurati. Altfel spus, medicul titular ii va transmite praxisul. "Deocamdata, nu am avut niciun caz de acest gen in Sibiu. In ceea ce priveste listele de asigurati, noi facem, periodic, controale pentru a nu exista neconcordante in listele medicilor, mai ales ca totul este informatizat.
Daca un pacient pleaca de la un medic de familie, el iese, automat, din lista medicului repectiv. Daca un pacient se inscrie la un alt medic de familie la mijlocul lunii, acesta va fi transferat noului medic la inceputul urmatoarei luni. N-am mai gasit medici de familie cu nereguli de prin 2002", arata Calin Fechete, director relatii cu furnizorii la CJAS Sibiu.
Obligatii
Preluarea activitatii este permisa numai unui medic specialist in medicina de familie ori unei unitati sanitare cu acest profil, care are cel putin un doctor cu specialitatea amintita. In cazul mostenirii praxis