(Foto: Republicanul)
Locul 3 pe tara
La sfarsitul anului trecut, judetul Prahova ocupa locul trei, dupa capitala si judetul Bihor, in ceea ce priveste numarul persoanelor cu dizabilitati. In timp ce numarul suferinzilor creste de la un an la altul, numarul centrelor care asigura tratament special si adapost acestor oameni ramane aproape acelasi.
La ora actuala, in Prahova, din totalul de 16.616 adulti cu handicap locomotor si mental, 1.121 sunt tratati in sistemul de stat al unitatilor de specialitate.
Astfel, 257 de persoane cu handicap mental si neuropshihic se afla in Complexul de la Calinesti, 25 persoane cu sindromul Dawn in Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Sindrom Dawn din Campina, 98 de oameni cu handicap neuropsihic, somatic si mental in Complexul de Servicii nr.1 Urlati, 48 cu handicap mental in Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala Tatarai, 145 de batrani cu probleme mentale si neuropsihice in Complexul de Servicii Mislea, 54 de persoane in Complexul de servicii „Casa Rozei” Urlati, 191 in Complexul de Servicii nr. 2 Urlati, iar la Complexul de Servicii Nedelea sunt internate 116 persoane cu handicap mental.
Majoritatea celor aflati in ingrijiri speciale sunt batrani, acestia fiind in general cel mai des parasiti de rude si de multe ori, fara nici un regret. Presedintii Asociatiilor cu specific din judet, considera insa ca situatia e dramatica, multi oameni care ar trebui sa se afle sub ingrijirea statului, zacand singur in camere pline de igrasie, in mizerie si saracie.
"In genere cei cu handicap nu sunt parasiti de rude cu una cu doua. Trist este insa fapul ca-i tin acasa pentru bani si nicidecum din prea multa dragoste. In plus, in centrele de batrani locurile sunt putine, asa ca refuzati sau trecuti pe lis