Donzy, o veche comuna din centrul Frantei cu mai putin de 1.700 de votanti, a devenit celebra de multa vreme nu doar datorita catedralei sale Saint-Caradeuc pe fatada careia este inscriptionata deviza republicana Liberté, égalité, fraternité, dar mai ales fiindca electoratul din Donzy este reprezentativ pentru alegerile din Franta. Statisticile arata ca de ani de zile preferintele politice ale celor din Donzy sint extrem de aproape de media nationala care determina cistigatorul prezidentialelor.
Cu alte cuvinte, comunitatea semirurala din Burgundia, detasata de framintarile si conflictele centrului, reda fara gres pulsul tarii.
Mici fermieri, artizani sau muncitori, locuitorii din Donzy nu se preocupa de politica mai mult decit o fac romanii, dar, spre deosebire de acestia, francezii sint mai putin nesiguri de ziua de miine si mai constienti de rolul lor de cetateni. Stiu cum functioneaza statul de drept, stiu cum se string taxele si ce se intimpla cu ele. Stiu cum sa puna mina pe subventii si cum sa dezvolte afaceri mestesugaresti si mai ales au aceeasi sansa de dezvoltare ca si alte localitati.
in Romania nu s-a descoperit inca un barometru al optiunilor electorale, dar regiunile istorice voteaza diferit. Experienta postdecembrista sugereaza ca vestul pare mai orientat spre fortele politice liberale, in vreme ce sudul si estul prefera promisiunile social-democrate. Nici una dintre regiuni nu-si schimba, insa, substantial simpatiile, amendind sau rasplatind, dupa caz, partidele care isi joaca partiturile pe scena puterii sau pe cea a opozitiei. Orientarile sint mai degraba rezultatul bunastarii sau, in unele cazuri, amestecate cu traditiile locului.
Un clasament dat recent publicitatii de Eurostat, Biroul de Statistica al Uniunii Europene, arata ca nord-estul Romaniei ocupa ultimul loc in Europa in ceea ce priveste pu