La al citelea tirg international de carte participi?
La al doilea. Am mai fost anul trecut, la cel de la Frankfurt, unde am spart gheata cu ajutorul asociatiei Kultur Kontakt din Austria, care m-a premiat pentru Trimisul nostru special. Anul acesta, alaturi de Dan Lungu, am fost invitat de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania si de Institutul Cultural Roman de la Berlin, pentru doua lecturi publice.
Te-ai simtit un autor important, un autor bagat in seama, un autor european?
Problema nu e daca ma simt eu un autor important, ci cum ma percep ceilalti.
Daca se „misca“ ceva in jurul tau, nu-i greu sa te imbeti la un moment dat cu apa rece si apoi, la o analiza lucida, sa-ti dai seama ca esti departe de „importanta“ pe care ti-o acorzi. Cred, de pilda, ca de-aici porneste frustrarea multor scriitori importanti de la noi – conflictul dintre parerea personala si cea a oamenilor din jur. intr-un Babel de carti, cel mai important e sa fii un autor onest, sa-ti iubesti meseria mai mult decit imaginea publica pe care ti-o ofera aceasta. in privinta „europenismului“, e simplu: trebuie sa te comporti firesc, fara complexe de inferioritate sau superioritate, si esti european.
Bagati in seama, zic eu, am fost. Editura Polirom ne-a rasfatat (pe mine si pe Dan Lungu) cu un catalog fain, in limba germana, care cuprindea o prezentare generala a literaturii din colectia „Ego.Proza“, CV-uri de autor, sinopsisuri si fragmente din Raiul gainilor si din Trimisul nostru special. Mi s-a parut ca acest catalog a fost un punct de atractie la standul Romaniei. Dau doar un exemplu: standul Poloniei, de peste drum, arata de zece ori mai frumos decit cel al Romaniei si, totusi, la noi a fost mai multa agitatie. Mai tot timpul era cineva care sa ne puna intrebari despre cartile noastre, despre literatura romana. Iar la lecturi cred ca am avut par