Guvernul a aprobat ieri propunerea Ministerului Finantelor privind introducerea garantarii in vama a taxei pe valoarea adaugata, pana la prezentarea dovezii ca bunurile au fost livrate intr-un alt stat membru. Motivatia: "exista pericolul" ca bunurile importate in regim de scutire de TVA, care urmeaza sa fie livrate intr-un stat UE, sa nu ajunga la destinatie, ci sa fie plasate in economia subterana.
Masura vine la pachet cu abrogarea pana la sfarsitul lui 2008 a prevederii din Codul Fiscal care introdusese la 1 ianuarie procedura simplificata pentru importatorii inregistrati in scopuri de TVA, respectiv care au notificat derularea activitatilor taxabile sau scutite de plata TVA cu drept de deducere. Timp de trei luni, firmele impozabile inregistrate in scopuri de TVA nu au platit in vama TVA aferenta importurilor de bunuri din state din afara UE, aplicandu-se metoda simplificata a platii prin decontul de TVA, care nu implica fluxuri monetare.
Inainte de 1 ianuarie, firmele care efectuau operatiuni de import din tarile UE, cat si din tarile terte, plateau TVA la vama. Taxa achitata in vama la un import se deducea in decontul aceleiasi luni devenind o taxa rambursabila de la buget. In acest an, agentii economici care efectueaza achizitii pentru tranzit intracomunitar (cu livrare in state membre UE ) si importuri din tarile terte aferente lunii ianuarie au ca termen de regularizare a taxei pe valoare adaugata data de 25 inclusiv a lunii urmatoare.
Prin aplicarea masurilor de simplificare importatorii nu au mai platit TVA in vama, din acest an, ci au aplicat taxarea inversa mentionand taxa in acelasi decont ca taxa de plata si cea deductibila.
"Aceasta masura de relaxare fiscala, menita sa contribuie la cresterea economica pe termen lung, a fost totusi exploatata de unii importatori in defavoarea bugetului de stat. S-a constatat ca mare parte din