Reducerea contributiei de asigurari sociale platita de angajati cu sase puncte procentuale, anuntata de premierul Tariceanu in aceste zile, inseamna neincasarea a miliarde de lei la bugetul de asigurari sociale. Banii ar urma sa se regaseasca in proportii diferite in buzunarele populatiei. Daca ar fi adoptata in acest fel, masura va da peste cap socotelile in ceea ce priveste pilonul II al fondurilor private de pensii care trebuie creat, potrivit actelor normative in vigoare, tot din contributia de asigurari sociale platita de salariat.
In acest moment, totalul contributiilor platite este de 45,5%. Din acest procent, o parte sint platite de angajat si o alta parte de angajator. Astfel, angajatul plateste 6,5% - contributie de asigurari sociale de sanatate, 9,5% - contributie de asigurari sociale, 1% - contributia la fondul de somaj. Restul, in proportie de 28,5% este platit de angajator.
Premierul nu a precizat care vor fi resursele pe care le are in vedere pentru acoperirea eventualelor minusuri financiare care vor aparea in buget. "Teoretic, problema poate fi pusa in felul urmator. Presiunea fiscala asupra angajatorului este mare. Orice relaxare fiscala atrage o crestere a numarului de contribuabili. Nu stiu daca la momentul de fata o astfel de masura poate fi viabila la noi. Avem o realitate a bugetului de asigurari sociale care este cruda. Numarul celor care platesc este mai mic decit al celor care beneficiaza. Ar trebui consultate ministerele de resort. Masura intra in contradictie cu angajamentele pe care si le-a asumat guvernul in ceea ce priveste fondurile private de pensii. In scurt timp trebuie puse bazele pilonului II de pensii care inseamna, de fapt, trecerea intr-un interval de 8 ani, a unui procent de 2% pina la 6% din contributia de asigurari sociale a angajatului, la pilonul II de pensii private. La momentul de fata guvernantii t