Ieri, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) si-a trimis reprezentantii pentru a verifica stadiul lucrarilor de la Centrul Regional Antigrindina. Investitia facuta in Centrul de Combatere a Grindinei "Moldova 1" se ridica la circa 2,8 milioane de Euro (peste 100 miliarde lei vechi). Acesti bani au fost alocati de catre MAPDR pentru apararea culturilor de valoare precum Cotnari, care pot fi grav afectate de fenomene meteorologice distrugator. In momentul in care statiile meteorologice primesc semnale ca se apropie un nor de grindina si dupa ce i se determina coordonatele geografice, se lanseaza niste rachete din materiale biodegradabile in acel nor pentru a faramita particulele de gheata.
Astfel, in locul unui potop plin de bucati de gheata, pe pamant nu va ajunge decat ploaia sau cel mult grindina foarte fina. Rachetele au la baza iodura de argint, o substanta care arde ca niste artificii 30 de secunde, timp in care suflul exploziei va provoca un efect termic care va duce la disiparea norului. "Momentan, noi suntem singurii din tara care vom avea o asemenea statie antigrindina, caci statia din Ploiesti este doar experimentala. In timp se vor mai construi astfel de centre si in restul Moldovei pentru a acoperi toata suprafata de nord-est a tarii", a declarat Constantin Arustei, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR).
Ieri, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) si-a trimis reprezentantii pentru a verifica stadiul lucrarilor de la Centrul Regional Antigrindina. Investitia facuta in Centrul de Combatere a Grindinei "Moldova 1" se ridica la circa 2,8 milioane de Euro (peste 100 miliarde lei vechi). Acesti bani au fost alocati de catre MAPDR pentru apararea culturilor de valoare precum Cotnari, care pot fi grav afectate de fenomene meteorologice di