Studiile de licenţă în străinătate sunt accesibile acum şi elevilor români. Elevii braşoveni de la Colegiul Naţional „Unirea” Braşov sunt singurii care vor putea intra la universităţile spaniole sau franceze numai pe baza diplomelor de Bacalaureat. Liceenii braşoveni de la secţiile bilingve româno-spaniole şi româno-franceze vor obţine două diplome de Bacalaureat: una românească şi una spaniolă sau franceză. Astfel vor avea şansa să intre la universităţile spaniole fără alte atestări de limbă, în aceleaşi condiţii ca orice elev european. În plus, elevii au şansa să înveţe de la profesori străini. „Mai sunt încă 10 centre pilot în ţară unde se studiază bilingv, cu profesori străini. Elevii noştri au şansa să intre la facultăţile din Spania şi Franţa pe baza diplomei de Bacalaureat”, a declarat Gabriela Hurghiş, directorul colegiului.
Franţuzoaica Claire se înţelege cu braşovenii în... spaniolă
La Colegiul „Unirea” sunt deja doi profesori străini: franţuzoaica Claire Roman şi spaniolul Jose Luis Vega. Claire este din Paris şi a acceptat să vină în ţară la propunerea prietenului. „Prietenul meu a vizitat România şi i-a plăcut foarte mult. Am auzit că oamenii sunt foarte ospitalieri aici, însă când am ajuns nu mi s-a părut chiar aşa. Acum m-am obişnuit. Elevii au mai mult bun simţ faţă de cei din Franţa, însă nu toţi sunt studioşi”, ne-a spus profesoara. Franţuzoaica ştie câteva boabe de română, astfel că se înţelege cu elevii în limba lui Voltaire, iar cu localnicii în engleză şi spaniolă. Spre deosebire de alţi profesori de franceză, ea lucrează pe un salariu franţuzesc, pe care nu a vrut să-l divulge.
Profesorul spaniol munceşte pe 700 de lei
Jose Luis Vega nu a fost aşa de norocos. Statul spaniol nu-i asigură nimic, astfel că lucrează pe un salariu de 700 de lei, de 210 ori mai mic decât câştigă la el acasă. Pentru elevi prezenţa celor doi