Pasunile comunale au devenit mize atractive pentru investitorii imobiliari
Crescatorii de animale sunt "convinsi" sa renunte la terenuri
Peste 150 de oieri din Maramures, membri ai Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine, au reclamat la Directia Agricola faptul ca autoritatile locale refuza sa le respecte drepturile. Ei sunt nemul-tumiti ca primariile incaseaza taxele de pasunat si folosesc banii pentru salarizarea personalului din primarii, in loc sa asigure fertilizarea pasunilor.
Ciobanii au mai reclamat ca in localitatea Somesul Uileac pasunea este si groapa de gunoi a satului, iar oile pasc printre sticle si moloz.
In majoritatea comunelor maramuresene, primarii au concesionat pasunile cu "taraita", adica doar pe un an si nu pe 10, cat prevede legea.
Ciobanii acuza ca autoritatile tergiverseaza acordarea drepturilor legale, in asteptarea normelor europene, care fac imposibila transhumanta. Mai mult, ciobanii cred ca autoritatile vor sa ii determine sa renunte la oierit, astfel incat terenurile ramase libere sa poata fi concesionate
investitorilor.
"Noi ne-am amenajat pasunea si apoi o venit domnii de la consiliu’ comunal si ne-o zis ca pe ei nu-i intereseaza de oile noastre, ca or face acolo parc de distractii", a reclamat un crescator de oi din zona Cavnic.
"Daca mergi singur, nu te asculta nimeni, de aia trebuie sa va inscrieti in asociatie si sa facem in scris o cerere pentru toate pro-blemele pe care le avem", a declarat Gheorghe Buda, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine Maramures.
PLANGERE
Prezent la intalnirea cu crescatorii de oi si capre din Maramures, directorul adjunct al Directiei Agricole, Cornel Maries, a anuntat ca cere constituirea unor noi grupuri de producatori. "Am transmis primariilor sa ii sprijine pe crescatori in identificarea pasunilor", a spus Maries.