Esti informator, poti fi liber!
Sunt importanti, poate chiar vitali pentru oamenii legii, iar daca sunt banuiti de amici isi risca pana si viata. Fara ei, Politia ar actiona poate la jumatate din cazurile care sunt in prezent depistate, cu ajutorul lor insa ajung dupa gratii cei mai multi infractori periculosi.
Sunt numiti informatori, caracterizati de cei care ii folosesc drept surse, ca oameni cu simtul civic foarte bine dezvoltat.
Informatorii sunt cei care de cele mai multe ori duc la prinderea infractorilor, vin atat din lumea infractorilor, dar nu numai. Unii politisti pe ei se bazeaza in general si spun ca fara ei, nu ai cum sa iti faci treaba. Oamenii legii spun ca nu exista politist fara informatori. Fara ei, nu are cum sa-si faca treaba.
Simtul civic a disparut de multa vreme, sau poate ca nu a existat vreodata, asa ca vremurile in care marii infractori sunt prinsi in urma sesizarilor primite de la cetateni, au apus. Fiecare politist isi cauta si isi alege singur informatorii.
Pentru a-i convinge insa sa vorbeasca, ajung chiar si la constrangere. Despre modul in care o fac, nimeni nu spune nimic, nici politistii si nici macar informatorii. Toti se feresc de cuvantul „forta fizica”. Sunt insa si membri ai marilor grupari infractionale care merg de buna voie la oamenii legii.
Isi „parasc” amicii de multe ori sub pretextul ca vor sa scape de sub talpa unui grup. Vor sa se debaraseze de „prietenii” din grupare sau pur si simplu vor sa se razbune. Vorbesc in fata oamenilor legii si „vand” informatii pretioase, care ii conduc pe oamenilor legii pe piste clare.
Informatorii sunt verificati
Nici un politist nu ia tot ce spune informatorul ca litera de lege. Nu actioneaza niciodata pana nu verifica informatia „vanduta” de informator. Verifica prin metode specifice politistilor, i