Poet, eseist, publicist si editor, Calin Vlasie a absolvit in 1978 Facultatea de Filosofie-Istorie, sectia Pedagogie, a Universitasii Bucuresti. Dupa 1990, a fost redactor si redactor-sef la revistele Arges si Calende si a infiintat Editura Vlasie, apoi Editura Paralela 45, al carei proprietar si director general este in prezent. A debutat in 1981, cu placheta de versuri Neuronia, careia i-au urmat alte volume de versuri, plus antologii colective si personale intre anii 1984 si 2003.
- Aud vorbindu-se din ce in ce mai mult in ultima vreme despre esecul literar al generatiei '80. Chiar au esuat optzecistii?
- Aceasta idee "profunda" isi trage originea din doua tipuri de frustrare: una, a unei populatii intregi de impostori ai literaturii scrise intre 1946 si 1989 care, prin venirea unei generatii cu o moralitate impecabila si cu un concept estetic nou, cum a fost cazul generatiei '80, si-a vazut puse in pericol falsele ierarhii valorice, iar a doua generata de un critic literar crescut la scoala paginilor de reviste ca Laurentiu Ulici, Nicolae Ciobanu sau Alex Stefanescu, si nu in mediul universitar cum ar fi fost firesc, un critic de varsta opzecistilor si pe care optzecistii nu l-au luat niciodata serios in seama, Dan C. Mihailescu. Daca Matei Visniec, Mircea Cartarescu, Nichita Danilov, Ion Muresan, Liviu Ioan Stoiciu, Mariana Marin, Marta Petreu, Gheorghe Craciun sau Mircea Nedelciu sunt esecuri literare, sa dau doar cateva nume, atunci intr-adevar generatia optzeci inseamna un esec. Primul tip tine de batalie idealogica si are un inteles conjunctural. Al doilea tine de incultura, ceea ce e foarte grav pentru un tip care se crede chiar si ochiul critic al unui post de televiziune important.
- Reverie, proiectie onirica... Se impaca toate acestea cu statutul de editor?
- Eu cred ca in spatele "reveriei si al proiectiei onirice" - d