» Alesii judeteni au votat, ieri, acordul de principiu privind transferarea sediului BNR in proprietatea judetului
» Consilierii nu au tinut cont de faptul ca imobilul pe care il doresc este proprietatea bancii inca din 1920
Consilierii judeteni din Bihor si-au dat acordul de principiu pentru transmiterea imobilului in care functioneaza Banca Nationala a Romaniei. Consilierii judeteni au votat hotararea automat, fara discutii. Nu i-a interesat ce se afla la adresa respectiva sau daca este posibil acest transfer. "Nu avem suficient spatiu aici. BNR se va desfiinta la Oradea si am decis sa votam aceasta hotarare, pentru a fi primii care solicita cladirea", a declarat consilierul judetean UDMR, Szabo Odon.
Reprezentantii Bancii centrale spun, insa, ca acest lucru este imposibil, intrucat ei sunt proprietari ai cladirii.
Ei sustin ca motivatia consilierilor, potrivit careia filiala din Oradea a BNR se va desfiinta nu este corecta. "Nu se pune problema. Nu am avut nici un fel de discutii cu reprezentantii Consiliului Judetean. Am aflat si noi de hotarare, dar nu stiam daca s-a votat sau nu. Cladirea respectiva este in proprietatea BNR din anul 1920 si nici Guvernul, nici o alta institutie a statulului nu poate sa decida asupra proprietatii noastre. La Oradea nu se va inchide sucursala", a declarat Mugur stef, purtatorul de cuvant al BNR. Directorul sucursalei BNR Oradea, Florica Florutiu, a declarat ca nici ea nu stia nimic de intentiile CJ Bihor: "Chiar daca s-ar inchide sucursala, BNR se va folosi de sediu ca orice proprietar. Daca va vrea sa-l vanda il va vinde, daca va vrea sa-l doneze il va dona, dar nu poate CJ sa decida ce se intampla cu proprietatea BNR".
Unul dintre motivele invocate de alesii judeteni, atunci cand au cerut transferul, a fost ca nu au suficient spatiu in actualul imobil si ca in sediul BNR vor fi mutate o pa