Vinovati pentru criza de specialisti cu care se confrunta piata fortei de munca din Romania sunt managerii si conducerile executive ale companiilor autohtone, care exclud implicarea specialistilor de resurse umane in luarea deciziilor strategice, au declarat ieri consultantii si specialistii de resurse umane in cadrul conferintei organizate de Ziarul Financiar, in parteneriat cu Accor Services, cu sprijinul Elmec Romania si Human Capital Solutions.
"Managerul de resurse umane este mai mult decat un sef de personal, el trebuie consultat in permanenta de conducerea companiei pentru a preintampina nu doar plecarea angajatilor din companie, ci si rezultatele negative cum ar fi scaderea profitului", spune Camelia Crangus, Vicepresedinte Resurse Umane si membru al echipei de conducere a grupului Rompetrol.
Imputernicirea managerilor de resurse umane cu putere executiva si includerea acestora in consiliul de administratie au fost sustinute si de Alain Cardon, specialist in coaching si management. Intr-o piata a muncii unde angajatii sunt dispusi sa activeze in compania care ofera avantajele salariale cele mai ridicate, iar marirea salariala este principala moneda de schimb pentru fidelizarea angajatilor, specialistul de resurse umane are un cuvant de spus.
Educarea managerilor ca nu prin cresteri salariale isi pot fideliza angajatii, ci prin adoptarea de tehnici care promoveaza dezvoltarea companiei in paralel cu cea a angajatului este primul pas in solutionarea crizei de munca. Acordarea de dividende din profitul net obtinut de companie, inscrierea angajatilor la cursuri de pregatire profesionala pot fi solutii pentru companiile care doresc sa isi fidelizeze angajatii.
Vinovati pentru criza de specialisti cu care se confrunta piata fortei de munca din Romania sunt managerii si conducerile executive ale companiilor autohtone, care exclud implic