Romania si Bulgaria au inregistrat progrese in reforma sistemelor lor judiciare si a luptei impotrivia coruptiei, de la aderarea lor la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, insa o serie de intarzieri se mentin, relateaza AFP.
Cele doua tari, care fac obiectul unei stricte supravegheri din partea Comisiei Europene, trebuie sa prezinte, la Bruxelles, la acest sfarsit de saptamana, un raport privind principalele masuri adoptate in ultimele luni in materie de justitie, agricultura si securitate alimentara.
Comisia Europeana va decide, in cadrul viitoarei sale evaluari din iunie, in baza acestui raport, coroborat cu concluziile a doua misiuni de experti care se vor deplasa in aprilie in cele doua capitale, daca va activa sau nu clauza de salvgardare in cazul uneia dintre tari sau a ambelor state.
In Romania, "au fost inregistrate progrese in cele patru domenii fata de care Comisia isi exprimase temerile" in cadrul evaluarii sale din septembrie, a declarat secretarul de stat pentru Justitie, Ion Codescu. Ministerul a observat o "consolidare a transparentei si eficientei actului de justitie", cu "progrese in unificarea jurisprudentei si formarea judecatorilor si procurorilor". Lupta impotriva "coruptiei la nivel inalt", un flagel criticat in repetate randuri de catre Comisia Europeana, a inregistrat o serie de succese, circa 200 de persoane fiind inculpate din septembrie.
Ministrul bulgar de Interne, Rumen Petkov, a declarat la randul sau ca asteapta "o evaluare realista a rezultatelor" tarii sale in lupta impotriva criminalitatii si coruptiei. "Principiul tolerantei zero fata de coruptia la toate nivelurile continua sa fie prioritatea Guvernului", a declarat ministrul, potrivit caruia, de peste sase luni, tribunalele bulgare au condamnat 297 de persoane pentru coruptie, si 141 pentru crima organizata. "Bulgariei nu are de ce sa