Cea mai mare problema cu care se confrunta Romania in acest moment este pirateria, fenomen care afecteaza atat producatorii de software, cat si economia. Pentru ca lupta impotriva acestui gen de infractiuni sa fie eficienta, Comisia Federala pentru Comert a Statelor Unite a anuntat, ieri, ca va colabora cu autoritatile romane pentru combaterea criminalitatii cibernetice.
Potrivit presedintelui Comisiei, Deborah Platt Majoras, "in prezent, colaborarea dintre Guverne si firmele implicate este la un nivel destul de redus, iar noi avem procedurile necesare care pot contribui la o mai buna alianta intre institutiile de stat si companiile private". Oficialul american, citat de Mediafax, a aratat ca autoritatile nu pot face fata criminalitatii informatice, fara colaborarea cu firmele implicate.
La randul sau, Dan Bulucea, director de marketing la filiala din Romania a producatorului american de software Microsoft, a recunoscut ca cea mai grava problema pe care o au romanii este reprezentata de piraterie.
Automat, de aici provin si pierderile companiilor care produc software si, implicit, ale economiei. El a adaugat ca, in conformitate cu studiile realizate de firma de cercetare IDC, rata pirateriei din Romania este de 72%. De asemenea, Bulucea a afirmat ca un singur Guvern nu poate rezolva problema, de natura globala, intrucat "criminalii cibernetici" pot proveni din toata lumea. Presedintele Comisiei Federale pentru Comert a Statelor Unite are programate intalniri cu reprezentanti ai Guvernului si Presedintiei, pentru a discuta colaborarea in vederea reducerii infractionalitatii online.
Saptamana trecuta, Politia Romana si ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas F. Taubman, au discutat despre combaterea fraudelor cu carti de credit, a pirateriei soft prin Internet si a sistemelor informatice. Acestea sunt doar cateva dintre domeniile de actiune in