Lansate la inceputul anilor '90 si inca in administratia propriilor fondatori, afacerile de familie din Polonia fac fata cu succes pe o piata cu concurenta puternica.
Odata cu prabusirea comunismului, patiseria polonezului Andrzej Blikle a intrat din nou pe profit. In ianuarie 1990, la doar cateva luni de la instalarea regimului democratic in Polonia, Andrzej Blikle a trebuit sa ia o decizie. Profesorul de matematica fie isi continua linistit vacantele de schi, fie punea pe picioare afacerea de familie, o patiserie-cafenea din centrul Varsoviei, care a trecut prin momente grele cata vreme comunistii au fost la conducere, scrie Financial Times.
Andrzej a ales sa se ocupe de administrarea patiseriei, amplasata din 1869 pe una dintre cele mai sic bulevarde ale capitalei poloneze, continuand astfel o traditie de familie de patru generatii. In prezent, fiul acestuia, Lukasz, urmeaza sa preia conducerea afacerii.
"In ceea ce ma priveste, pot spune ca administrarea patiseriei a fost o chemare. Un fel de a doua tinerete", spune Blikle, in varsta de 67 de ani, care inca mai pastreaza din trasaturile sobre ale unui profesor. "Nu stiam sa fac afaceri, am fost un autodidact."
Afacerile de familie, asemenea celor conduse de Blikle, sunt o raritate in Polonia. In Europa de Vest, companiile de familie cu o istorie mai mare de un secol nu sunt o exceptie, in timp ce in Polonia, doar cateva afaceri supravietuind regimurilor nazist si comunist. Astazi mare parte dintre companiile fondate de familii au aparut la inceputul anilor 90 si sunt inca detinute de fondatori. Radacinile afacerii conduse de Blikle sunt mult mai adanci insa. Stra-strabunicul acestuia, Antoni Blikle, a construit patiseria din Varsovia. Nepotul Jerzy a extins afacerea in perioada interbelica si a reusit sa mentina afacerea in timpul ocupatiei naziste.
Patiseria a fost distrusa in t