Foto: Gandul
Mortii nu mai au liniste in Rosia Montana. Au inceput sa-i dezgroape inainte de cei 7 ani. De-abia apuca mortul sa se raceasca nitel, ca vin rudele "inarmate" cu sape, colaci si coliva, sa-l planteze in alta comuna. Toata treaba se face legal, la lumina, sub patrafirul popii.
Ruda primeste bani frumosi pentru groapa eliberata: cateva zeci de milioane de lei, de la Rosia Montana Gold Corporation. Este compania care incearca de ani in sir sa obtina dreptul de a stoarce de aur muntii comunei, macinand-i si trecandu-i prin cianura. Companiei, satenii ii spun simplu Gabriel.
Sunt noua biserici in Rosia si opt culte religioase, pana acum clopotele bateau la 10, la 12, la 16, de sarbatori si cand murea vreunul.Acum oamenii s-au zapacit, nu mai stiu de ce bat clopotele, pentru cei dezgropati sau pentru mortii proaspeti. Cine n-are mort ia altfel banii lui Gabriel. Mai intai isi trage in curte o baraca numai din lemn, fara fundatie, cocotata pe busteni, fara utilitati.
Arata cam ca o casa de jucarie. Nu baga in ea mai mult de 5.000 de euro. Apoi da sfara c-ar vrea sa-si vanda toata gospodaria, cu tot cu baraca. Vin oamenii de la Gabriel si incep sa negocieze la sange. Taranul se vinde scump. Nu lasa mai putin de 40.000 de euro pentru baraca de jucarie. Plus cat mai cere pe casa veche, pe gradina, pe fiecare pom, pe vaci si pe gaini.
La inceput, afacerea a mers, acum a inceput sa scartaie. Gabriel nu se mai lasa usor. "Sa fi vazut cum zumzaiau drujbele in sat, primavara trecuta! Si iarna asta s-a lucrat la greu, de cald ce a fost. Cred ca s-au facut in toata Rosia vreo 200 de cabane din astea", zice Calin Capros, un localnic. Baracile au schimbat fata satului Cornea din Rosia.
Zici ca peste satul vechi a mai mijit inca unul. Cabanele sunt puzderie, unele ascunse sub copaci, altele in ciorchine de cate cin