Visa vede un potential important pentru piata locala de carduri, dupa aderarea la Uniunea Europeana, atat in ceea ce priveste numarul si utilizarea cardurilor, cat si dezvoltarea de noi produse sau programe care sa le fie atasate.
Odata cu aderarea la UE, operatiunile locale ale Visa au trecut sub coordonarea Visa Europe, dupa ce se dezvoltasera in regiunea Visa CEMEA.
Mark Antipof, director general al Visa Europe pentru piete dezvoltate si emergente, spune ca din punctul de vedere al infrastructurii de carduri, aderarea la aceasta structura nu va presupune provocari semnificative. De altfel, infrastructura utilizata pe plan mondial este interoperationala.
Ce va aduce nou trecerea la Visa Europe?
"Accesul la produse si servicii noi dezvoltate de Visa Europe", spune Antipof, notand ca Romania va fi avuta in vedere la introducerea noilor produse, dupa ce a inregistrat in ultimii ani ritmuri impresionante de crestere.
In alta ordine de idei, Visa Europe este compatibila, incepand de anul acesta, cu sistemul european de plati (SEPA - Sepa European Payments Area). Sistemul SEPA, promovat de autoritatile comunitare, trebuie sa devina complet functional pana in 2010 (cand intreaga infrastructura de plati va trebui sa fie interoperationala, indiferent de tara); pana in 2008 trebuie realizata o unificare a instrumentelor de plati. Sub presiunea autoritatilor comunitare, comisioanele pe tranzactii sunt in scadere, iar tendinta se va amplifica odata cu trecerea la SEPA.
Un studiu comandat de Visa arata ca "pentru o banca mare de retail, costurile legate de operatiunile cu numerar pot reprezenta pana la 15% din costurile operationale - numerarul devenind astfel cel mai important element de costuri in operatiunile de plati".
Mark Antipof spune ca din acest punct de vedere, utilizarea cardurilor se poate dovedi mult mai economica. "Scopul