A fost! Initiativa laudabila si curajoasa a Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), gala premiilor Gopo a reusit sa stranga in sala mare a Palatului Bragadiru cei mai importanti cineasti din Romania. De ce initiativa laudabila? Pentru ca APFR si-a atins scopul, acela de a atrage atentia asupra filmului romanesc. De ce curajoasa? Pentru ca, in situatia in care anul trecut au fost doar 11 premiere romanesti pe marele ecran, o asemenea gala risca sa repete unul si acelasi titlu castigator. Dar nu a fost deloc asa. Chiar daca filmele nominalizate au fost doar in numar de cinci, "omuletii" lui Gopo s-au distribuit corect si pe merit, sfarsind pe mesele tuturor echipelor creatoare de film.
Castigatorul serii este fara indoiala Corneliu Porumboiu (foto), al carui "A fost sau n-a fost?" a strans patru statuete.
Si nu oricare, ci pe cele mai importante: cel mai bun film, cea mai buna regie, cel mai bun scenariu si cel mai bun actor principal. Fiind un film in care prezentele femine sunt meteorice, nu-i deloc de mirare ca "A fost sau n-a fost?" n-a reusit sa obtina si statueta pentru cel mai bun rol feminin, ceea ce chiar l-ar fi transformat in castigatorul celor mai importante premii ale galei. Rezervat si foarte laconic ca de obicei, Corneliu Porumboiu a multumit familiei si echipei sale, soptindu-mi in culise ca in prezent scrie doua scenarii, dar ca nu crede ca va finaliza vreun film anul acesta. Prin urmare, deja bifam o absenta importanta la premiile Gopo 2008. Superstitios, Porumboiu nu a vrut sa dezvaluie nimic despre subiectul urmatoarelor filme, glumind apoi pe seama sotiei sale, pe care o obliga sa citeasca si sa comenteze nenumaratele variante de scenariu ale filmelor.
Dintre premiile castigate de "A fost sau n-a fost?" singurul ridicat de altcineva decat Corneliu Porumboiu a fost acela pentru cel mai bun actor principal, inmana