(Foto: )
Expertii consultati de Monitorul de Cluj spun ca celor agresati le este rusine si, mult mai grav, nici nu au convingerea ca dupa calvarul procesului li se va face dreptate.
Intre abuz si comportament libertin
Statisticile nationale arata ca foarte putine cazuri de abuz sexual impotriva minorilor ajung in instanta. Potrivit vicepresedintei Fundatiei „Artemis“ Cluj (n.r., fost Centru de Consiliere Impotriva Abuzului Sexual si Violentei), Sorina Bumbulut, procentul raportarilor in cazul abuzurilor fata de minori este de numai 10% fata de cite se intimpla in realitate.
„Este foarte dificil pentru victime. In primul rind, frica este mare, apoi sint incercari de manipulare, santaj fata de tineri, iar in general fetele se descurajeaza, deoarece traiesc rusinea, jena, stigmatizarea situatiei. Noi consiliem tineri luni la rind si mergem pe principiul de credibilitate“, spune Bumbulut.
Cea mai mare problema cu care se confrunta societatea romaneasca din acest punct de vedere este, in viziunea vicepresedintei „Artemis“, inexistenta centrelor specializate. „E nevoie de medici, educatori, invatatori, psihologi de scoala, care toti ar trebui sa se implice mai mult.
Cea mai mare durere este atunci cind tinerii ne intreaba ce sanse au sa li se faca dreptate, iar noi le spunem ca acestea sint destul de mici“, spune ea. Fundatia „Artemis“ a renuntat chiar si la Centrul de consiliere, dupa ce adapostul pentru femei si copii a fost si el desfiintat in toamna anului 2005.
Adevarul, la mijloc
Directorul Laboratorului de Sanatate Mintala Cluj, medicul Traian Neamtu, are o parere putin diferita. In viziunea acestuia, adevarul este undeva la mijloc. Doctorul povesteste despre multe cazuri de tineri care vin la clinica pentru a cere tratament. „Nu vin niciodata singuri, ci sint adusi de parinti sau rude. Povestile lor sint, de