Romania mai are inca sanse sa finalizeze reformele cerute de Comisia Europeana. Potrivit forbes.com, informatia apare intr-un raport al Departamentului pentru Afaceri Externe, text ce va fi trimis comisiei la sfarsitul acestei luni. Sursa citata sustine ca au fost facute reforme in domeniul Justitiei si anticoruptie, dar "unele puncte sensibile" raman.
In aceasta categorie este amintita intarzierea adoptarii legii privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate.
Deocamdata, Executivul nu a anuntat exact care sunt masurile luate deja pentru eliminarea restantelor. Departamentul, aflat in subordinea primului-ministru, a prezentat, in sedinta de Guvern de miercuri, un plan de masuri prioritare pentru indeplinirea angajamentelor asumate dupa raportul Comisiei Europene din luna septembrie anul trecut. Comisia va prezenta in luna iulie un raport privind progresele facute de Romania in privinta reformelor din Justitie. Si poate impune sanctiuni, de la amanarea unor plati din fondurile europene, pana la nerecunoasterea unor hotarari ale instantelor judecatoresti din Romania in statele membre ale Uniunii.
DAE a fost infiintat printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului la inceputul acestui an. Desi a trecut de Camera Deputatilor fara probleme, absenta senatorilor de la lucrarile din plen era sa schimbe lucrurile. Supusa la vot, ordonanta a fost respinsa, intrunind numai 68 de voturi favorabile, in conditiile in care caracterul legii este organic, iar Senatul este Camera decizionala.
yUlterior, parlamentarii si-au dat seama ca nu e bine si, pe motiv ca sistemul electronic nu a functionat, au reluat votul. La a doua votare, proiectul a fost aprobat cu 70 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere.
Romania mai are inca sanse sa finalizeze reformele cerute de Comisia Europeana. Potrivit forbes.com, informatia apare intr-un raport al D