Judecatorii Curtii Constitutionale au analizat si au respins ieri 13 articole din Legea 115 privind controlul averilor demnitarilor, articole pe care instanta le-a trimis spre analiza Curtii, la solicitarea avocatilor fostului ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu. Prin urmare, dosarul averii lui Dan Ioan Popescu se va intoarce la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru continuarea procesului, chiar daca fostul lider PSD acum PC spera sa nu se intample asta. Daca un singur articol ar fi fost declarat neconstitutional, Dan Ioan Popescu ar fi putut scapa de proces.
Dan Ioan Popescu si sotia sa, Elena Popescu, au fost acuzati de Comisia speciala de cercetare a averilor ca nu pot justifica legal 46 de miliarde de lei din veniturile obtinute in intervalul 2001-2004, perioada in care au cumparat 23 de imobile si terenuri situate in Azuga si Bucuresti. Cei doi invinuiti au sustinut ca banii provin din milionul de euro obtinut prin vanzarea actiunilor firmei Ital Agency, in 2001, catre patronii societatii Luxten Lighting. Din cele 46 de miliarde de lei au fost achizionate noua proprietati imobiliare, opt terenuri situate in statiunea Azuga si un imobil din Bucuresti.
Procesul averii lui DIP a fost suspendat in 19 septembrie 2006, pentru a se verifica neconstitutionalitatea sau constitutionalitatea a nu mai putin de 13 articole de lege. Avocatii sotilor Popescu au contestat, printre altele, prevederile referitoare la verificarea averii in cazul in care intre averea declarata la data investirii sau numirii in functie si cea dobandita pe parcursul exercitarii functiei se constata diferente vadite si exista dovezi certe ca unele bunuri ori valori nu puteau fi dobandite din veniturile legale realizate de persoana in cauza sau pe alte cai licite.
In aceste conditii, averea este supusa controlului. De asemenea, a fost contestat articolul potrivit caruia pe l