In prima zi in care, conform derogarilor obtinute din partea Uniunii Europene, in pietele din Romania s-au putut comercializa miei exact in aceleasi conditii ca si in anii anteriori, in Braila oferta a fost extrem de redusa. Doar citiva comercianti au avut curajul sa iasa cu marfa la vedere si sa si stabileasca un pret. Cei mai multi, asa cum le e obiceiul, au preferat sa mai astepte o zi doua, sa testeze piata, si abia apoi sa dea "boom-ul". Concret, ieri in jurul orei 11.00, in Piata Halelor, doar doua standuri ofereau spre vinzare miei, la un pret destul de piperat, 16 lei/kg (160.000 lei vechi). Cumparatorii erau evident impartiti in doua tabere, unii care se asezau cuminti la coada, fara sa comenteze, altii care dadeau dezaprobator din cap si plecau mai departe. Un tur prin hala ne-a confirmat ca nici in cazul celorlalte sortimente traditionale oferta nu era grozava. Doar in vreo trei - patru standuri, carne de berbecut, cu os - intre 8 si 10 lei/kg, carne de berbecut, fara os - 13 lei/kg, pastrama de oaie - 12 si 13 lei/kg.
In spatiul special amenajat in Piata Mare pentru vinzarea mieilor si iezilor vii, nici tipenie. Nici la punctul de taiere amenajat de Directia Administratiei Pietelor si Tirgurilor nu era nimeni. "Oricum, se lucreaza inca la amenajarea lui. Probabil de miine vor incepe sa vina", ne-a explicat un salariat DAPT.
Nici prin sate nu a inceput nebunia, ne-au asigurat primarii, decit ici colo intermediari pentru arabi. Pretul de vinzare practicat a fost insa egal cu cel de anul trecut. La Tichilesti, Maxineni sau Stancuta, si in general in satele aflate la distante mai mici fata de oras, mieii vii s-au vindut cu 7 lei/kg in timp ce in satele indepartate, ca de exemplu Zavoaia, pretul nu a depasit 6 - 6,5 lei/kg.
Reamintim ca in urma negocierilor cu Comisia Europeana, Romania a primit mai multe derogari ce vizeaza sa