Turnul EiffelFoto: tour-eiffel.fr
Pe data de 31 martie 1889, la Paris, este inaugurat faimosul Turn Eiffel, simbolul cel mai reprezentativ al Europei, intr-o ceremonie prezidata de Gustave Eiffel, cel care a proiectat constructia din otel.
La eveniment au participat primul-ministru francez Pierre Tirard, alti cativa demnitari si 200 de constructori.
Pentru ca lifturile nu erau inca instalate la data inaugurarii, Gustave Eiffel a urcat scarile turnului impreuna cu cativa colegi mai rezistenti si au ridicat steagul francez in varful structurii. La inceputul lui mai, s-a deschis Expozitia Internationala de la Paris, turnul avand rolul de poarta de intrare in imensul targ.
Turnul a fost construit in 1889, in onoarea centenarului Revolutiei franceze. Guvernul Frantei a organizat atunci o expozitie internationala si a anuntat un concurs de proiectare a unui monument, care urma sa fie construit pe Champ-de-Mars, in centrul Parisului.
Dintre cele peste 100 de proiecte trimise, Comitetul Centenarului a ales planul lui Eiffel, care consta dintr-un turn de otel ce urma sa se ridice la o inaltime de aproape 1000 de picioare deasupra Parisului si sa fie cea mai inalta structura construita de om.
[c:1:s]Monumentul lui Eiffel a fost intampinat cu scepticism de catre unii critici, care au afirmat ca monumentul are o structura nesanatoasa. Altii au fost indignati, acestia spunand ca monumentul va reprezenta o pata inestetica in inima Parisului. Imperturbabil, Eiffel a finalizat in mai putin de doi ani imensul sau turn, avand nevoie de o suma mai mica decat bugetul prevazut.
Structura usoara si aerisita a reprezentat din toate punctele de vedere o minune tehnologica si in cateva decenii a inceput sa fie considerata drept o capodopera arhitecturala.
Peste 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de otel,