Th. Friedman Foto: Cotidianul
In cartea “The World Is Flat", proaspat aparuta si in limba romana, Thomas Friedman sustine ca Pamintul e plat, iar globalizarea redefineste fiecare aspect al vietii noastre.
Pamintul e plat? Asa mica-i lumea?
A devenit din ce in ce mai mica. A intrat la apa in trei etape: intre 1492 si 1820, de la masura L a ajuns la masura M, gratie exploratorilor. Intre 1820 si 2000, a trecut de la masura M la S, cind s-au globalizat companiile si au ajuns multinationale. Iar dupa 2000 a ajuns de la S la... mititica-mititica.
Si ceea ce o turteste si o face plata sint lucruri de genul 11 septembrie 2001 sau 9 noiembrie 1989, cind a cazut Zidul Berlinului, iar sase luni mai tirziu a fost lansat pe piata sistemul de operare Windows.
Windows a turtit Pamintul?
O data cu raspindirea Windows, indivizii au devenit autorii propriului continut, pe propriul calculator, in format digital, iar acest lucru a fost manipulat in atitea noi feluri. Apoi a aparut alt “compresor": browser-ul pentru Internet Netscape, care putea fi folosit si de bunicul, si de bunica, si de nepot, si de nepoata.
Intr-un cuvint, a simplificat Internetul si l-a adus in casele tuturor. Lumea “.com" a facut ca oamenii din Bangalore si Beijing sa fie vecinii nostri. In trei ani s-a instalat cablu din fibra optica de un trilion de dolari! Este acelasi lucru ca atunci cind calea ferata a impinzit America si a unit un continent - doar ca acum a fost interconectata intreaga lume.
Paralel, a avut loc si o revolutie in software. In anii '90, cind a aparut HTML, toate programele au devenit interoperabile.
Statuia Libertatii intra la apa
Magellan a facut ocolul Pamintului si a dovedit ca e rotund. Dumneavoastra ce dovezi aveti ca nu-i asa?
Mediul, educatia si energia. Pina acum, f