Luptându-se cu amintirea nefericitului salam de "soia" şi cu tentaţiile pieţei, românii se ambiţionează să ţină post Nu trebuie neapărat să fii credincios ca să remarci, la un Luptându-se cu amintirea nefericitului salam de "soia" şi cu tentaţiile pieţei, românii se ambiţionează să ţină post Nu trebuie neapărat să fii credincios ca să remarci, la un raid scurt prin magazine, ce bine stăm noi, românii, la capitolul "industrie de post". Nu există patiserie, cofetărie sau magazin alimentar unde să nu găseşti anunţul: "Avem produse de post", deşi acum, la doar o săptămână înainte de Paşte, ochii fug mai degrabă după promoţiile la cozonaci! Românii nu mai ţin post doar cu cartofi, varză, fasole şi covrigei săraţi Pe lângă clasicele ştrudele cu mere şi pateuri sau plăcinte cu varză, spanac, ciuperci, dovleac sau ceapă, pe care le poţi găsi la patiserii, brutarii se întrec care mai de care în diversificarea produselor de post, azi putând fi găsite cu uşurinţă şi baclavale cu nuci, alune sau fistic, cornuleţe cu gem sau rahat, fursecuri şi biscuiţi. În supermarketuri, vânzările la clasicele eugenii, la soia sau la tocană de legume, foarte populare până acum câţiva ani, au fost bătute de sortimente noi de zacuscă, măsline şi pateuri vegetale, diversificându-se şi produsele bogate în proteine, ciupercile şi soia. La raioanele cu produse gata preparate se cumpără mult salată orientală sau de crudităţi, sarmale de post, orez sârbesc şi pilaf, fasole bătută, salată de vinete şi zacuscă de casă. Ultimele produse apărute pe piaţă înainte de Paşte sunt iaurturile de soia şi chiar cozonacii de post, faţă de care cei mai mulţi cumpărători sunt încă destul de sceptici. Nici nu-i de mirare, când te gândeşti ce gust poate avea un astfel de cozonac faţă de cel făcut ca la mama acasă. Mai puţin populare la noi, laptele de soia cu aromă de cicoare, scorţişoară sau vanilie şi brânza tof