La achizitia unui produs alimentar, consumatorul trebuie sa aiba in vedere cumpararea numai din locuri autorizate si evitarea cumpararii produselor expuse spre vanzare pe trotuare sau in portbagajele autoturismelor. ANPC recomanda cumpararea carnii de miel numai din locuri autorizate (macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete), aceasta trebuind sa fie elastica, suprafata sa nu fie lipicioasa si urat mirositoare, iar vanzatorii trebuie sa poarte echipament de protectie sanitara a alimentelor. Dupa cumparare, carnea de miel trebuie transportata in conditii igienice, intr-un timp cat mai scurt si trebuie depozitata la temperaturi de refrigerare, respectiv intre 0 si 4°C.
ANPC recomanda sa nu se achizitioneze peste sau produse din peste din locuri neautorizate, iar la cumparare sa se verifice calitatea. Vopseaua de oua trebuie luata doar din locuri autorizate si sa nu aiba termenul de valabilitate expirat.
Persoanele care vor cumpara produse de patiserie trebuie sa fie atente la spatiile de comercializare, acestea trebuind sa fie in permanenta curate si bine intretinute, precum si la produsele de patiserie neambalate, care trebuie comercializate in termen de 24 ore de la data fabricatiei, acestea fiind scutite de indicarea datei durabilitatii minimale. si in acest caz, vanzatorii trebuie sa poarte echipament de protectie sanitara a alimentelor.
ANPC sfatuieste consumatorii sa nu se lase "ademeniti" de vanzatorii din piete care comercializeaza produsele in recipiente PET refolosite si care ofera degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi "calitatea naturala" a produsului. La achizitia unui produs alimentar, consumatorul trebuie sa aiba in vedere cumpararea numai din locuri autorizate si evitarea cumpararii produselor expuse spre vanzare pe trotuare sau in portbagajele autoturismelor. ANPC recomanda